Vrvi za treniranje

Val za valom - vadbena vrv za funkcionalno vadbo

Vadba z vrvjo je zelo posebna oblika funkcionalne vadbe, saj se vadba z dolgo vrvjo osredotoča na vzdržljivost, moč in koordinacijo. Ker vrvi niso stabilen pripomoček za vadbo, bo vsaka ponovitev nekoliko drugačna. Učinkovito vadbo lahko izvedete v zelo kratkem času ter z veliko zabave in dinamike.

Kaj točno so vadbene vrvi?

Vadbene vrvi so vrvi za trening, ki imajo zaradi svoje dolžine in debeline določeno lastno težo, zaradi česar so idealen vadbeni pripomoček. Za razliko od običajnih vrvi imajo vrvi gumiran ročaj, zato se ne zapletajo in so udobne za držanje.

Kako trenirati z vadbeno vrvjo?

Vloga športnika je, da razgibava vrv in poskrbi, da se vedno premika. Vendar v praksi to ni tako enostavno kot v teoriji, saj vadbena vrv zaradi oblike vala in vztrajnosti mase razvije lastno dinamiko. Stabilnost je mogoče doseči le v stoječem položaju, za kar je potreben trden počep. Da bi preprečili, da bi se vrv v sredini telesa izvlekla iz položaja, mora jedro telesa nadzorovati gibe med vsako vajo. Vadbene vrvi hkrati krepijo moč telesa, mišice rok, vzdržljivost, stabilnost nog in kardiovaskularni sistem.

Najboljše vaje za vadbo z vrvmi - te vaje so ključ do uspeha pri vadbi

Vadbene vrvi ponujajo nešteto različnih vaj, ki so odvisne od telesne teže, teže vrvi in seveda vaših zahtev. Klasične vaje, kot so izmenični valovi, talni valovi ali power slam, pa spadajo v vsako intenzivno vadbo z vrvjo. Ker te vaje zelo dobro ponazarjajo prednosti vadbe z vrvmi - z nekaj ponovitvami in v zelo kratkem času je mogoče doseči visoko stopnjo napora. In kot zahteva funkcionalni trening, se telo trenira kot enota, saj mora biti vsak impulz moči usklajen od prstov na nogah do rok.

Nakup prave vadbene vrvi

Pri nakupu vrvi morate upoštevati predvsem težo in dolžino, ki sta seveda odvisni ena od druge. Na težo vplivajo tudi različne debeline vrvi. Daljša kot je vrv, težja je vadba. Vendar pa dolžina vrvi predstavlja tudi izziv za prostor in samega športnika, da se zagotovi pravilen prenos zamaha na sidrišče. Kratke vrvi (dolge približno šest metrov) so običajno primernejše za uporabo v fitnesih, medtem ko so daljše vrvi (dolge 12 - 15 metrov) idealne za uporabo na prostem.

Kaj potrebujem za trening z vrvjo?

Za vadbo z vrvjo ne potrebujete drugih pripomočkov, temveč le sidrišče za vrv. Za ta namen so primerne prečke nogometnih vrat ali celo stebri javne razsvetljave, drogovi ali drevesa. Pomembno je, da ima sidrišče visoko stabilnost. Poleg tega so optimalna čim bolj ravna tla (beton, lesena tla ali vinil), da se vibracije sprejemajo in prenašajo enakomerno. Na mehkejši travi je na primer dinamika vaj, kot je udarjanje z močjo, manjša, zato na njej nikoli ni mogoče najti pravilnega ritma.

Vadbene vrvi za večjo moč

Ne glede na to, ali gre za moč, hitrost ali napetost telesa - vadbene vrvi so popoln pripomoček za funkcionalno vadbo, ki je zahtevna in dinamična. Za intenzivno vadbo, kratko znojenje ali naporno vadbo HIIT skorajda ni boljšega vadbenega pomočnika kot težka vadbena vrv.

Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več
Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več