Prešite odeje

Nakup odej: kaj morate vedeti

Odeje so na voljo v različnih velikostih in z različnimi šivi. Material je glavni dejavnik, ki določa, ali boste v njih dobro spali. Na splošno naj bo odeja približno 30 cm daljša od vas. Če ste višji od 1,80 metra, vam dvometrska odeja verjetno ne bo zadostovala. Bolje je izbrati odejo dolžine 2,20 metra. V nadaljevanju boste izvedeli, katere velikosti odej so na voljo in katera druga merila morate upoštevati pri nakupu.

Kakšne so velikosti odej?

V Nemčiji velja za standardno velikost odeje za eno osebo 135x200 (tj. centimetrov). Če spite v enojni postelji in cenite udobje, vam priporočamo, da izberete prevleko za odejo 155x200. Če je vaša višina večja od 1,80 metra, kot je prikazano zgoraj, vam bo odeja 155x220 zagotovila več udobja.

Nemška standardna velikost prevleke za odejo za zakonsko posteljo je 200x200. Če imate zakonsko posteljo z večjo širino, je bolje kupiti prevleko 240x220.

Kako velikost odeje vpliva na udobje spanja?

Vsakdo ne potrebuje odeje velikosti 240x220. Vendar je prava velikost prevleke za odejo pomembno merilo pri nakupu, saj pomembno vpliva na kakovost vašega spanca. Ali se na primer med spanjem pogosto premikate? Če je model premajhen, se lahko zbudite brez odeje. V tem primeru je dobra izbira večja različica, kot je odeja 135x200.

Poleg tega ima pri nakupu odeje ključno vlogo položaj za spanje. Se radi raztegnete v postelji? Za to potrebujete čim daljšo odejo, ki ustreza temu položaju. Ali pa vam je ljubši položaj spečega zarodka s privzdignjenimi nogami? Tu je lahko odeja nekoliko krajša.

Nakup prevlek za odeje: najpomembnejša merila

Kot vidite, morate biti pri nakupu odeje pozorni na različne podrobnosti. Najpomembnejše merilo za nakup so vaše individualne potrebe, saj si bo vsaka oseba svojo posteljo izdelala po lastnih željah. Pri nakupu novega pregrinjala je priporočljivo upoštevati naslednje točke:

  • Velikost postelje
  • Velikost in obseg vašega telesa
  • Položaj za spanje
  • Potrebe po toploti
  • Vključena posteljnina

Če nameravate zamenjati večjo odejo, preverite, katere rjuhe že imate na voljo. Prehod na drugo velikost odeje pomeni, da boste morda morali kupiti primernejšo posteljnino.

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

S čim so napolnjene odeje?

Perje in puh, naravni materiali, kot sta ovčja ali kamelja volna, svila, sintetična in naravna vlakna so možna polnila za odeje. Med naravnimi vlakni je najbolj priljubljen bombaž, saj diha, dobro vpija vlago in tako zagotavlja udobno spanje.

Katere odeje so primerne za alergike?

Obstajajo ljudje, ki so alergični na pršice. Da se pršice ne bi naselile, je treba odejo prati pri temperaturi najmanj 60 stopinj Celzija. Primerna polnila so lyocell, bombaž in bambus.

Zakaj so odeje prešite?

Šivanje pritrdi polnilo v embalaži. To pomeni, da se ne more prosto premikati in odeja je povsod enako debela.
Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več
Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več