Pametni cvetlični lončki

Ugoden nakup notranjega vrta na spletu

Sveža zelišča in kalčki so zdravi ter vam dajejo potrebne minerale in vitamine. Njihovo gojenje je preprosto s sobnim vrtom, saj ne potrebujete vrta ali balkona. Rastline se gojijo v različnih objektih, ki so večinoma na električni pogon. Domači vrtovi so opremljeni z vodo ali zemljo ter halogensko ali LED-svetlobo. Razložili bomo razlike.

Notranji vrt - pravi model

Notranji vrt lahko pogovorno imenujemo tudi zeliščni vrt. S pomočjo tehnologije pa je lonček na okenski polici postal majhen vrt, katerega oskrbo je mogoče upravljati samodejno. Pred nakupom notranjega vrta morate med različnimi modeli izbrati tistega, ki ustreza vašim željam. V vseh sobnih vrtovih rastejo rastline pod umetno razsvetljavo, vendar se struktura in nega rastlin razlikujeta.

Zabojček vrtne kreše iz supermarketa se že šteje za sobni vrt. Pametni vrt samodejno poskrbi za pravilno namakanje in optimalen dotok svetlobe, tako da imajo vaše rastline vedno idealne pogoje za rast. Poleg tega vas pametni vrt opomni, kdaj morate preveriti nivo vode ali dodati hranila.

Sestavni deli - Smart Garden

1. Aktivni črpalni sistemi - voda vsebuje potreben hranilni substrat in se s pomočjo črpalke aktivno prenaša do korenin.

2. Globokovodni sistemi gojenja - korenine rastlin segajo v vodo in dodajajo hranila.

3. Hidroponski sistemi - uporabljajo kapsule s substratom in hranili ter vodo iz pipe.

Razlike: v notranjih zeliščnih vrtovih prve in druge kategorije so rastline ukoreninjene v vodi, v hidroponskih sistemih pa so rastline oskrbljene skozi zemljo.

 • 1. AeroGarden: V tem objektu lahko hkrati raste sedem rastlin. Ukoreninijo se v majhnih posodah z vodo. Naprava samodejno določi zahtevano raven vode in količino hranil.

 • 2. Sončen vrt: Ta mini vrt je nastavljiv po višini. Semena se posadijo v zemljo, sistem LED pa daje sadikam dovolj svetlobe za rast. Pod zemljo je rezervoar za vodo. Voda pride do korenin rastlin prek bombažnega zavihka, ki je nameščen v posodi z zemljo in sega vse do rezervoarja za vodo. Tako ni potrebna črpalna oprema in je zagotovljena točno določena količina vode.

 • 3. Pametni zeliščni vrt: Vse rastline rastejo v zemlji, ki z nanotehnologijo uravnava vsebnost kisika v zemlji. V zemljo dodamo točno določeno količino hranil, ki jih rastlina potrebuje za svojo rast. Naprava je opremljena s tehnologijo LED, zato je treba sijalke le redko zamenjati, poraba energije pa je zelo majhna.

 • Zakaj kupiti notranji ali pametni vrt?

  Za začetnike so primerni hidroponski sistemi, ki so zelo enostavni za uporabo. Kapsule vstavite v napravo, napolnite z vodo, priključite v vtičnico in vaš projekt Smart Garden Indoor začne nastajati. Za druga dva sistema potrebujete več dodatne opreme.

  V sobnih vrtovih lahko izbirate med večjim številom zelišč, kot jih ponujajo supermarketi. Poleg tega te samo-oskrbne rastline ne vsebujejo gnojil in pesticidov.

  Pogosta vprašanja o notranjem vrtu

  Kateri notranji zeliščni vrt je najlažje uporabljati?

  Hidroponski sistemi so enostavni za uporabo in stroškovno učinkovitejši zaradi uporabe kapsul s substratom.

  Ali so notranji vrtovi primerni tudi za gojenje jagod?

  Za večje rastline so primerni tudi modeli, katerih višino je mogoče prilagoditi, da je med svetilko in tlemi več prostora.

  Ali notranji vrtovi potrebujejo dnevno svetlobo?

  Vsak pametni vrt, ki se uporablja v zaprtih prostorih, je opremljen z virom električne svetlobe, zato zagotavlja optimalno rast rastlin tudi v prostorih z manj svetlobe.
Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več
Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več