Pylometrične škatle

Pliometrične škatle: funkcionalna vadba celotnega spodnjega dela telesa

Pliometrična škatla se uporablja za skoke na škatli - vendar ne samo za to. Vse koračne vaje, za katere se običajno uporablja steper ali stopnice, lahko izvajate tudi na škatli. Tempo se zmanjša, amplituda gibanja pa poveča. Uteži v rokah lahko dodatno povečajo intenzivnost. Pliometrične škatle so preprosta naprava za vsestransko funkcionalno vadbo.

Skoki s škatlo in brez nje: razlike

Stoječi skoki so zelo intenzivna vadba: pri njih se vadijo vse mišice nog. Če potegnete kolena k prsim, hkrati vadite mišice trupa, upogibalke kolka in trebušne mišice. Že nekaj ponovitev poveča utrip. Razlika med skakanjem s škatlo in brez nje je v pristanku: če skačete po tleh, morate zavestno blažiti in paziti na svojo držo. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost poškodb kolenskih sklepov in medvretenčnih ploščic. Pristanek na škatli je lažji: če pristanete višje, kot ste skočili, samodejno ohranite raven hrbet in pokrčena kolena. Poleg tega je treba absorbirati veliko manj energije. Skakanje iz škatle nazaj na tla je enostavno - ščiti sklepe. Prednost škatle je tudi v tem, da omogoča enakomeren skok. Če skačete s škatlo, ne boste začeli skakati previsoko ali upočasnili pri zadnjih ponovitvah.

Katere vrste pliometričnih škatel obstajajo?

Če želite škatlo kupiti na spletu, morate upoštevati dve stvari: material in velikost.

  • Najpreprostejše pliometrične škatle so trdne lesene škatle, ki so v notranjosti ojačane, da dobro zdržijo skok. Poleg tega mora imeti dobra škatla dovolj veliko površino, da se ne prevrne. Lesene škatle so priročne, enostavne za vzdrževanje in imajo dolgo življenjsko dobo.
  • Oblazinjene škatle (mehke pliometrične škatle) pomagajo začetnikom premagati strah pred zaboji: če bi skok res šel narobe, si ne bi drgnili goleni ob oblazinjeno škatlo. Zato je za naše možgane lažje začeti z mehko pliometrično škatlo.
  • V nekaterih telovadnicah se uporabljajo pliometrične škatle s kovinskim okvirjem.

Nakup pliometrične škatle - kakšno velikost izbrati?

Prava velikost škatle je odvisna od dveh stvari: vaše višine in načrtovanih vaj. Večino škatel je mogoče obračati, tako da ista pliometrična škatla omogoča različne višine.

  • Ploščate škatle (15 cm) se pri funkcionalnem treningu uporabljajo za kratke in hitre skoke ter za koračne vaje, pri katerih se noge premikajo ena za drugo.
  • 30 cm je višina skoka za začetnike. Ta višina se uporablja tudi v napredni različici koračnih vaj.
  • Običajna višina za odrasle je 45 cm.
  • Škatlo z višino 60 cm uporabljajo napredni ali zelo visoki športniki.
  • S kompletom pliometričnih škatel različnih velikosti lahko spreminjate zahtevnost in ustvarite raznoliko vadbo.

Nega: tako bo škatla služila dlje časa

Za leseno škatlo ni treba veliko skrbeti: če se umaže, jo samo obrišite in to je to. Na leseno škatlo lahko skačete s čevlji ali brez njih.

Oblazinjene pliometrične škatle je mogoče tudi obrisati. Pokrov je izdelan iz PVC. Po več letih uporabe bo mogoče potrebno zamenjati penasto polnilo; v ta namen je mogoče prevleko odpreti z zadrgo.

Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več
Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več