Litoželezna posoda
- Nizozemska pečica
- Nizozemska pečica - kaj morate vedeti
- Nakup nizozemskega lonca - različne vrste/tipi
- Lastnosti - katera nizozemska pečica naj bi to bila?
- POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA
Nizozemska pečica
S prvimi sončnimi žarki se veliko ljudi vrne na vrt. Ljubitelji žara in pečenja na žaru bodo zdaj našli svoje. Izjemno toplotno odporna nizozemska pečica poleg žara na plin ali oglje ponuja številne možnosti. Imenuje se tudi nizozemski lonec, ki je visokokakovosten in trpežen izdelek. Uporabljate ga lahko za peko, praženje, dušenje ali kuhanje različnih jedi, po potrebi z zgornjim in spodnjim gretjem.
Nizozemska pečica - kaj morate vedeti
Masivni lonec z debelimi stenami je izdelan iz litega železa in zaradi odličnih lastnosti materiala in kakovostne izdelave velja za skoraj neuničljivega. Lahko kupite litoželezno pečico in jo uporabljate na različne načine:
- Žar
- Pečica
- Kamin z nizozemsko pečico
- Pečica, brez nogic
V njem lahko pripravimo skoraj vse jedi, kot so juhe, enolončnice, enolončnice, golaž, svinjina, pečenke, kruh in pecivo, če ga pečemo, dušimo ali pečemo. Toplota se v loncu zelo dobro akumulira. Bistvena razlika v primerjavi s pečjo je neposreden stik z virom toplote, na primer s premogom. Lonec je sestavljen iz:
- Lonec in pokrov
- Noge
- Z ročajem
Noge vam omogočajo, da izdelate debelostenski, posebej toplotno odporen in toplotno prevoden lonec za oglje ali ga z ročajem obesite nad kamin. Njegova uporaba je preprosta: vanj položite marinirano ali začinjeno hrano z malo vode in jo nato položite na primer v žareče oglje. Posebnost pokrova, ki je prav tako iz litega železa, je rob, ki se izvleče navzven. Nanj lahko položite tudi brikete ali oglje in dosežete zgornje in spodnje segrevanje. To je dobro, če želite dušiti ali peči. Rob preprečuje, da bi premog prišel v hrano. Jedi so pripravljene nežno in natančno. Med pripravo ne odpirajte pokrova prepogosto.
Nakup nizozemskega lonca - različne vrste/tipi
V spletni trgovini odkrijte bogato ponudbo loncev za ogenj. Številni modeli imajo nogice in ročaj za obešanje. Razlikujejo se tudi velikosti, na primer:
- 4 litri: za dve do štiri osebe
- 5,7 litra: za štiri do šest oseb
- 9-litrska nizozemska pečica: deset ali več oseb
Priljubljen je tudi komplet za nizozemsko pečico, ki vključuje več izdelkov: vključuje lonec z ročajem, ponev za cvrtje, eleganten lonec, ploščo za peko, stojalo za lonec in dvigalo za pokrov. To je običajno vključeno v obseg dobave. Z njim lahko dvignete pokrov.
Lastnosti - katera naj bo nizozemska pečica?
Plitvi lonci so primerni za jedi, ki zahtevajo visoko temperaturo, globoki modeli pa so primerni za jedi z nizko temperaturo. Poleg različnih velikosti boste v obsežni ponudbi našli tudi primeren lonec za ogenj za vsakogar. Ali naj bo z naslonom za noge ali brez njega? To omogoča uporabo na prostem in/ali v zaprtih prostorih. Lonec lahko z ročajem obesite nad odprti ogenj. Če ima pokrov tudi noge, ga lahko postavite na oglje z glavo navzdol in ga uporabite kot ponev za cvrtje.