Lep vrt je pika na i vsake družinske hiše. Razen prelepo pokošenega travnika in sadnih dreves je nepogrešljiv del vrta tudi skupni prostor z ognjiščem – danes pa večinoma s kakovostnim vrtnim žarom. Če želite pripraviti tudi na vašem vrtu prostor, kjer boste lahko ob dišavah pečenega mesa in zelenjave preživljali čas z družino in prijatelji, izbira pravega žara je ena od bistvenih odločitev, ki lahko vplivajo na to, kako naj celoten prostor izgleda.
Kako izbrati vrtni žar?
Vgradni ali prenosni
Navedena odločitev je osnova za vse ostalo.
„Vgradni žar“ ne pomeni nujno, da ga sploh ni mogoče premikati. Večina naših žarov ima majhne koleščke, s pomočjo katerih lahko žare prestavljamo – na primer Klarstein Gazooka ali Tomahawk. A velikega žara najbrž ne boste prepogosto premikali. Ostal bo na svojem mestu, verjetno ga ne boste pozimi ali ob vsakem deževju pospravljali v hišo. Ta tip žara zahteva, da je v sezoni zaščiten. Določiti mu je torej potrebno prostor v vrtnem paviljonu ali pod nadstreškom, kjer na njega ne bodo imeli neposrednega vpliva vremenske razmere.
Prenosne žare po drugi strani lahko prinesemo ven tik pred uporabo. Mednje spada široka paleta žarov od malih električnih (kot je OneConcept Porterhouse), do srednje velikih žarov na oglje ali plin, kot so na primer OneConcept Buttler, ali Klarstein Beef Brisket. Njihova prednost je seveda njihova mobilnost, a za to plačamo ceno, ki jo predstavlja velikost žar plošče. Razen tega tovrstni žari zahtevajo določen prostor za skladiščenje v času, ko se ne uporabljajo.
Odprto ognjišče ali zaprt žar ?
Izbira med odprtim in zaprtim žarom je v bistvu vprašanje, ki se glasi: „Ali želim peči na žaru na naraven način, ali pa nameravaš peko nadzorovati?“. Točno v tem je namreč razlika med navedenima dvema vrstama žarov.
Odprti žar žar lahko na vrtu preizkusimo kar na dva načina. Prva in najbolj enostavna različica je uporaba ognjišča. Zahvaljujoč žarom v obliki vislic (imenujemo jih tudi obesni žari) in trinožnim žarom je peka na žaru enostavna. Prižgemo ogenj, naložimo hrano in občasno zvišamo ali znižamo višino rešetke nad ogljem, da se hrana pravilno speče. Določeni viseči žari Blumfeld (na primer Turion) naredijo uporabo takega žara bolj prijetno, saj so žaru dodana držala in mizice za odlaganje marinade in orodja. Poleg tega se zaradi dvignjenih nogic ni potrebno pripogibati do žara.
Druga možnost je odprti žar, tipičen primer katerega je Klarstein Grilkern. V primerjavi s peko na trinožnem držalu odprti žar nudi več nadzora nad hrano – zaradi premikanja žarečega oglja lahko oblikujete toplejše in hladnejše cone, ki so primerne za pripravo različnih jedi na eni rešetki.
Končno pa so tu žari s pokrovi (Klarstein Hot & Hot), ki jih lahko popolnoma zaprete. Za mojstre peke na žaru prinesejo kar nekaj prednosti. Prvič, ko zaprete pokrov, toplota se ohranja znotraj, zaradi česar se lahko hrana enakomerno speče – le skorjica bo manj hrustljava. Drugič :pokrov dovoljuje nežno prekajevanje hrane. Zadostuje, če na oglje daste nekaj lesenih sekancev ali šopek zelišč. Za konec pa naj še navedeno, da še vedno lahko pokrov dvignete – in toploti omogočite, da preprosto opravi svoje delo.
S čim kurimo ?
Čeprav je peka na žaru povezana z vonjem lesenega oglja, danes obstaja tudi veliko drugih možnosti. Poglejmo prednosti in pomanjkljivosti posameznih:
Leseno oglje/les: najbolj tradicionalno gorivo za žar ima svoje nedvomne prednosti. Žar s takim ogljem daje jedi nezamenljiv vonj in okus, ki ga le stežka dosežemo kako drugače. Poleg tega z enostavnim dodajanjem vejic zelišč ali lesenih sekancev lahko žar na leseno oglje uporabite tudi za prekajevanje. Pomanjkljivost je, da je za uporabo tega žara vedno treba imeti na zalogi oglje. Tak žar je obenem vedno tudi malo umazan. Tudi mali Klarstein Micro-Q ustvari dokaj veliko pepela, ki ga lahko veter razpiha po vrtu. Tudi čiščenje žara je malo bolj zapleteno.
Plin: Plinski žar se najbolj približa kuhanju doma. Čeprav s plinskim žarom ne bo hrana pridobila značilnega vonja po dimu, nadomestilo za to bo natančnejši nadzor nad samo peko. Z enostavnim vrtenjem gumba lahko na primer Klarstein Parforce One segrejete in ohladite, zaradi česar je priprava popolnih steakov, a tudi nežno popečenih gob, mala malica. Tudi s plinskim žarom lahko pečete na odprtem ognju, zato ne boste izgubili niti hrustljave skorjice. A palivo? Žar lahko priključite na svoj hišni plinski priključek – potem zadostuje, če žar vklopite in ga že lahko uporabljate. Kaj pa če te možnosti nimate? Velika plinska jeklenka bo zadostovala za večkratno uporabo žara, tudi morebitna zamenjava jeklenke je vprašanje nekaj minut.
Električni žar: Zadostuje, da je v bližini električna vtičnica in lahko žar kadarkoli uporabite. Če nadvse cenite udobje, električni žar je za vas zagotovo prava izbira. Ne le, da se segreje v nekaj minutah, ampak tudi po koncu uporabe je čiščenje in shranjevanje zelo hitro. Za razliko od drugih omenjenih vrst pri električnem žaru ne pride hrana v stik s plamenom in dimom (če pa že, takrat se dogaja nekaj zelo slabega). Zato so bistveno bolj poudarjeni naravni okusi hrane, ki so obogateni samo zaradi naravnega karameliziranja. Tipični električni žar je na primer OneConcept Beef II.
Kaj poleg peke mora biti žar sposoben narediti ?
Peka na žaru ima veliko ovinkov in različic, ki vam lahko pomagajo pri pripravi odličnih jedi in omogočijo popolnoma nove vrste kuhanja.Dimnica je samostojna posoda, v kateri nastane dim, ko vanjo dodamo lesene pelete, dim pa se uporabi za prekajevanje jedi. Lahko jo uporabite za prekajevanje med peko na žaru, lahko pa tudi za samostojno počasno prekajevanje klobas ali slanine s hladnim dimom. Takšno prekajevanje lahko opravite z žarom Klarstein Dampflok, ki je obenem okras za vrt.
Vrtljiv raženj je idealen, če želite uporabiti za žar perutnino v celoti, ali pa svinjino. Motor enakomerno obrača meso ali druga živila nad posodo z ogljem, zaradi česar se zapečejo enakomerno iz vseh strani, sok pa ostane znotraj in na površini.
Naslednji novi člani v družini žarov so sodobni Kamado žari. Čeprav je kamado tradicionalna metoda azijskega žara, pri nas so ti žari relativna novost. Zaradi keramične notranjosti zelo dobro ohranjajo temperaturo, tako pa pomagajo pri popolnem pečenju mesa. Poleg tega jih lahko uporabite tudi za počasno pečenje (slowcooking), dušenje in kuhanje zaradi možnosti dobre regulacije notranje temperature s pomočjo prezračevalnih odprtin.