Likalniki

Zlikano perilo je preprosto boljše. Je gladko in prijetno za telo. Prav tako pa je tudi videti bolje. Pri tem je bistvenega pomena ustrezen likalnik. Ne samo, da ponujamo ustrezen izbor, ampak vam bomo z veseljem pomagali pri odločitvi, katera ponudba je prava za vas.

Različne vrste likalnikov

  • Parni likalnik: to je klasika med ustreznimi napravami. Napolnjena voda izhlapeva skozi grelno ploščo. Para prodira ven skozi luknje v ""podplatu"" (plast na spodnji strani). Tako prodre v tkivo ter razrahlja gube in pregibe. Na ta način se jih da odstraniti.
  • Suhi likalniki: delujejo izključno s pritiskom in toploto, zato so zelo enostavni za uporabo. Če pa je treba perilo navlažiti, tega naprava ne more storiti. Tako se ustvari dodaten korak v delovnem procesu.
  • Potovalni likalnik: je podvrsta suhega likalnika. To so majhne in lahke naprave, ki se uporabljajo za ravnanje manjših količin perila na poti.
  • Lahki likalnik: naprava deluje s paro, vendar tehta zelo malo. To preprečuje hiter pojav utrujenosti.
  • samodejne enote za sušenje in likanje: te različice delujejo ""od znotraj"". Oblačila se namestijo na balonske enote. Ti se lahko ne le segrejejo, temveč tudi razširijo. Vlaga, gube in gubice so tako v enaki meri odpravljene.

Lastnosti in področja uporabe: Za kaj se uporablja likalnik?

O tem smo že govorili: Nekateri likalniki so opremljeni z dodatnimi funkcijami. Delujejo na primer tudi kot sušilniki. Različne vrste so običajno na voljo tudi s kablom ali brez njega. Uporaba teh naprav ni omejena na glajenje oblačil, temveč se lahko uporabljajo tudi za druge tekstilne izdelke. Primeri so tudi za posteljno perilo in namizne prte. Nekateri modeli so opremljeni tudi s posebnimi funkcijami za posebno nego svile, volne in drugih občutljivih tkanin ter njihovo zaščito.

Na to morate biti še posebej pozorni pri nakupu

Če želite kupiti likalnik, morate izbrati model, ki najbolj ustreza vašim osebnim zahtevam. Parni likalniki so na primer skoraj vedno prava izbira za domačo uporabo. Če imate veliko srajc, ki jih morate po pranju hitro zgladiti in posušiti, je morda primernejša samodejna različica. Poskrbite tudi za ustrezne pripomočke, na primer za likalno desko, ki mora biti dovolj velika za tkanine, ki jih želite likati.

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Kako lahko očistim svoj likalnik?

Čiščenje je zelo preprosto: s krpo, namočeno v milnico, običajno zanesljivo odstranite vso umazanijo. Poleg tega bo morda treba iz naprave odstraniti vodni kamen. Kako to narediti pa je odvisno od točnega modela, ki ga uporabljate.

Kateri je boljši: keramični model ali model iz nerjavečega jekla?

Keramika se hitreje segreje, bolje drsi, je enostavna za čiščenje in ima odlične nelepljive lastnosti. Material ima kratko življenjsko dobo in je občutljiv na praske. Sčasoma je likanje vedno slabše. Nerjaveče jeklo za začetek ni tako udobno, vendar je z njim še vedno užitek likati. Je precej trpežnejše od keramike, vendar se lahko tako močno segreje, da je to lahko težava za nekatere snovi.

Zakaj v parnem likalniku ne smem uporabljati destilirane vode?

Dolgo je veljalo, da je destilirana voda prava izbira za parne likalnike. Za razliko od vode iz pipe ne vsebuje soli, magnezija ali kalcija. Dejansko pa je ravno obratno: destilirana voda želi ""nadomestiti"" manjkajoče minerale in zato napade kovine. Zato je bolj škodljiva kot voda iz pipe.
Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več
Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več