Razvrsti po:

Najljubše kategorije


Ventilatorji


Ko se temperatura dvigne, je treba biti kul! Ne vedno dobimo sobo s klimatsko napravo in ko dobimo, je lahko tudi predraga. Na neprijetno toplo lahko pa vplivamo z zmogljivim ventilatorjem. Bodisi običajna ali high-end naprava: Obstaja veliko načinov, kako dobiti novo življenje v štiri stene - tako doma kot v pisarni.

Pravilen ventilator za vsak namen
Obstaja več različnih vrst ventilatorjev, ki se razlikujejo po svoji zasnovi in izvedbi, kot tudi v njihovih principi delovanja. Velika večina modelov temelji na rotorju, ki sesa zunanji zrak in ga pomeša. To velja tudi za najmanjši ventilatorji, kot tudi za ventilatorji na podstavku, stolpni ventilatorji, talni ventilatorji in tako naprej.

Stoječi ventilator
Stoječi ventilator se uporablja najpogosteje, in se nahaja v večini pisarnah, trgovinah in domovih. Prepriča Vas preprosta zasnova in enostavna uporaba. Ventilator se lahko uporablja brez težav v skoraj vsakem okolju. Klasični ventilator ima višino približno 1,10 m do 1,40 m. V mnogih primerih je mogoče višino prilagoditi. Ponavadi je obdan s kovinsko rešetko, ki ščiti dotik rotorja z okoljem. Večinoma 40 cm - 50 cm širok rotor stoječega ventilatorja lahko kroži zrak precej bolje kot manjši namizni ventilatorji. Zaradi tega so primerni predvsem za večji prostor. Zaradi visoke moči, ni dobro, če se nahaja preveč blizu k ljudem. Zaradi kakovostne različice, pa lahko naredi več kot le kroženje zraka. Poleg tega, ima stoječi ventilator tudi drugo funkcijo, zagotavlja hladno vodo meglice v toku zraka. Tekočina je shranjena v vgrajenem vodnem rezervoarju in se le počasi izpusti v zrak. To krepi hladilni učinek in ima tudi druge prednosti. Povečanje vlažnosti povzroča, da neprijetni deli, kot sta npr. prah in cvetni prah, so pritrjeni na drobne vodne kapljice. To je še posebej koristno za alergike, ki tako lahko dihajo.

Talni ventilator
V nekaterih primerih talni ventilator je lahko idealna rešitev. Je omejena, ampak zagotavlja visoko zmogljivost v relativno kompaktni meri. Njena rotor ima velikost približno kot ima stoječi ventilator, ampak ima minimalistično zasnovo. Glede na zahteve, ventilator ima lahko nastavljivo moč. Še posebej je vsestranski in prilagodljiv.

Namizni ventilator
Pri majhnih prostorih ali na delovnem mestu, kompakten namizni ventilator je dobra izbira za ustvarjanje hladnega zraka točno tam, kjer je to potrebno. Zaradi majhnega obsega ne moti nikomur z neželenim pretokom zraka in tako porabi manj energije. Prav tako lahko samodejno vrti naprej in nazaj, in tako pokriva večje območje v prostoru. Hitrost rotorja se lahko prilagodi glede na model v nekaterih korakih ali tudi neprekinjeno. Namizni ventilator je zelo poceni.

Stolpni ventilator
Stolpni ventilator je zelo različen od drugih ventilatorjih. Naprava se izgleda kot klimatizacija, ker ne vidimo rotorja. V resnici rotor pa je skrit v notranjosti. Za razliko od prejšnjih ventilatorjih, tukaj kot nagiba ni mogoče spremeniti. Količina zraka, ki se lahko giblje v tej vrsti ventilatorja je znatno višja kot pri drugih vrstah. Izboljšana zmogljivost pogosto povzroči več hrupa. Če potrebujete, da bi ventilator delal v tišini, druge vrste so bolj primerne za Vas. V velikih pisarnah ali podobnih velikih površinah, stolpni ventilator je ponavadi dovolj.

Kako najti pravi ventilator?
Zaradi tega, da imamo veliko število različnih vrst, izbira je včasih težka. Vendar pa različne modele, inovativne funkcije in seveda različne cene zagotovijo, da lahko vsakdo najde svojo ustrezno alternativo. Sodobni ventilator ima trenutno daljinski upravljalnik. Za majhno pisarno običajno ne potrebuje velik stolpni ventilator. Dražji ventilatorji so bolj učinkoviti v velikih prostorih. Pomemben kriterij je tudi hrup. To se lahko spremeni, pogosto s premerom približno 30 do 50 dB, in se lahko poveča po daljši uporabi. To, da ventilator deluje tiho ali ne, lahko preverite v opisu izdelka. Družine z otroci ali domače živali morajo paziti na visoko varnostno varianto. Dobra zaščitna kletka pomaga preprečevanje nesreč, in tudi v vsakdanjem življenju visoko stopnjo varnosti.

Pravilni položaj za ventilator
Da bi zagotovili najboljše možne rezultate je treba upoštevati pri vzpostavljanju nekaj točk. Veliki stolpni in stoječi ventilatorji je treba namestiti v kotu sobe. Če je vklopljena najvišjo zmogljivost, v najboljšem primeru bi morala biti nameščen približno 2 metra od vseh ljudi in stvari v sobi. V nasprotju s tem pa manjše namizni ventilatorji lahko namestite na mizo ali polico. Tam je treba zagotoviti, da so na ravni površini. Glede na uspešnost, priporočena razdalja je 30-50 cm, da bi se izognili neprijetnemu prepihu.