Sobna kolesa

Izberite
Razvrsti po
37 Rezultat za "Sobna kolesa"
Filter in razvrščanje
Sobna kolesa

Kolesarski trenažerji oz. sobna kolesa

Kolesarski trenažer (tudi: sobno kolo) je eden od klasičnih naprav za vzdržljivostno vadbo in ena od najbolj priljubljenih fitnes naprav za domačo uporabo.

Ni pomembno, ali dežuje, divja nevihta ali sneži - s sobnim kolesom lahko kadar koli trenirate svojo vzdržljivost in kurite kalorije. Najbolje pa je, da udobno sedenje ne le varčuje sklepe, temveč jih tudi krepi.

Poleg tega izgubljate odvečne kilograme, zmanjšujete stres in preprečujete nastanek bolezni, kot je sladkorna bolezen. Sliši se preveč dobro, da bi bilo res. Ampak je res. Sobno kolo omogoča vzdržljivostni trening relativno brez poškodb, zato je primerno za vse ravni telesne pripravljenosti in za vsako starost. Mimogrede: ergometre ali kolesarske ergometre pogosto povezujemo z domačimi kolesarskimi trenažerji.

Vizualno so si sicer zelo podobni, vendar je po nekaterih tehničnih vidikih mogoče razlikovati med kolesarskimi trenažerji in ergometri. Predstavili vam bomo razlike.

Kaj je kolesarski trenažer oz. sobno kolo?

Za vsako napravo, ki se uporablja za domačo vadbo, se pogosto uporablja izraz "sobno kolo". Sem spadajo veslaški trenažerji ali cross trenažerji. Sčasoma pa je izraz "sobno kolo" začel pomeniti tako imenovani kolesarski trenažer.

Značilnost kolesarskega trenažerja je, da je mogoče magnetni zavorni sistem upravljati ročno ali elektronsko. Upori se izbirajo po stopnjah. Te ostanejo nespremenjene ne glede na to, kako močno ali rahlo pedalirate.

Tisti, ki se želijo ukvarjati z zmerno vzdržljivostno vadbo, bodo zadovoljni s kolesarskim trenažerjem.

Kaj je ergometer?

Medtem ko lahko kolesarski trenažer upravljate elektronsko in ročno, lahko ergometer upravljate samo z elektronsko magnetno zavoro. Bistvena razlika v primerjavi s kolesarskim trenažerjem je, da upori niso nastavljeni v korakih, temveč zelo natančno v vatih, zato jih je mogoče izmeriti. Nastavitev upora se prilagodi glede na to, kako močen je vaš tempo: pri počasnem pedaliranju se upor poveča. Pri hitrem pedaliranju se upor zmanjšuje.

Načeloma je največji upor na ergometrih precej večji kot na kolesarskih trenažerjih, zato so ergometri primernejši za napredne rekreativne športnike.

Kolesarski trenažer (sobno kolo) ali ergometer - kateri je pravi zame?

Zaradi majhnih tehničnih razlik, kot je nastavitev upora, so naprave primerne za različne vadbene cilje in različne ciljne skupine. Kolesarski trenažerji so primerni za:

  • za mirno vadbo in ogrevanje.
  • za športne začetnike in osebe, ki imajo malo izkušenj z domačim treningom.
  • za ljudi, ki iščejo preprosto in cenovno ugodno napravo.
  • za ljudi, ki želijo nekaj narediti za svojo vzdržljivost in kardiovaskularni sistem.

Ergometri so idealni:


  • za kakovostno in intenzivno vzdržljivostno vadbo.
  • za ljudi, ki želijo natančno nadzorovati in meriti svojo obremenitev.
  • za napredno in strokovno domačo vadbo.
  • za zahtevno vadbo, osredotočeno na učinkovitost.

Nakup kolesarskega trenažerja - na kaj je treba biti pozoren?

1. Vztrajnik

Vztrajnik določa udobje pri vadbi. Večja kot je teža vztrajnika, večje je udobje in bolj gladko je pedaliranje. S pomočjo tabele ugotovite, katera teža vztrajnika je primerna za vas:

Vztrajnik Profil Uporaba
> 15kg profesionalci tekmovalni športi, tekmovanja
9-14kg ambiciozni
rekreativni športniki
kurjenje maščob, trening vzdržljivosti
1-9kg začetniki ogrevanje, trening vzdržljivosti,
kardiovaskularni trening

2. Nastavljivo krmilo in sedež?

Čim več možnosti nastavitve ima kolesarski trenažer ali ergometer, tem bolj individualna in boljša je oprema in s tem vadba, ki jo je mogoče prilagoditi individualnim potrebam.

Če imate na primer težave s hrbtenico, je nastavitev naslonjala zelo pomembna, da poskrbite za svojo držo. Pri dolgotrajnih težavah s hrbtenico je treba razmisliti o ergometru z naslonom za hrbet, saj je zaradi opore za hrbet in udobnega sedenja zelo prijazen do hrbta.

3. Največja obremenitev

Načeloma velja: čim večja je teža in največja obremenitev kolesarskega trenažerja, tem stabilnejši je. Lahka sobna kola z obremenitvijo <90 kg so lahko pri visoki hitrosti nekoliko nestabilna. Pogled na naslednjo tabelo pokaže, kakšna največja obremenitev je priporočljiva glede na stopnjo treninga.

Profil Največja teža uporabnika
začetniki < 120kg
rekreativni športniki 120kg up to 150kg
profesionalci 150-180kg

Velika prednost lahkih kolesarskih trenažerjev je, da so običajno zložljivi. Zložljivi kolesarski trenažerji so praktični zlasti v stanovanjih, kjer ni veliko prostora za večjo opremo.

4. Tehnične značilnosti

Veliko sodobnih in kakovostnih ergometrov ima vgrajeno konzolo in zaslon, ki podobno kot tekalna steza prikazuje čas, razdaljo, pulz, porabljene kalorije itd. Tudi integrirani vadbeni programi niso več redkost. Če želite na kolesarski trenažer priključiti mobilni telefon ali tablico, najprej preverite, ali ima vgrajeno držalo za mobilni telefon ali tablico. Če je tako, je običajno na voljo možnost, da tablico z napravo povežete prek povezave Bluetooth.

Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več
Prijava
Vnesite svoj e-poštni naslov tukaj.
Vnesite vsaj 6 znakov ali več